Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Agrestowate
obrazek

Porzeczka czerwona, porzeczka dzika

Ribes spicatum Robson

Inne nazwy: porzeczka pospolita, porzeczka zwyczajna

 

Czy wiesz, że… rozgniecione na papkę porzeczki są skutecznym składnikiem maseczek rozjaśniających piegi i inne przebarwienia skóry. 

    
Krzew czerwonej porzeczki pochodzi z Europy Zachodniej, ale rozprzestrzenił się także w innych regionach. W Polsce porzeczka czerwona jest powszechnie uprawiana w licznych odmianach na plantacjach oraz sadzona w ogrodach i parkach, jako roślina ozdobna.

Czerwone porzeczki są bogatym źródłem witaminy C, A, E, PP, K, potasu i wapnia. 

Zastosowanie:

Daje cenne owoce, nadające się do spożycia na świeżo lub w przetworach, jako składnik galaretek, dżemów, win, nalewek, syropów i soków. Są wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów, a także do mięs podawanych na gorąco czy zimno. Jej słodko-kwaśny smak i wyjątkowy aromat doskonale komponuje się także z sałatkami i letnimi lemoniadami.

W przemyśle kosmetycznym stosowana w produktach do skóry trądzikowej i przetłuszczającej się.

 

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca