Podlaski Ogród Botaniczny

Instagram YouTube
pl en
Gatunki roślin
Amarylkowate
obrazek

Cebula zwyczajna

Allium cepa L.

Inne nazwy: cebula ogrodowa, cebula zwyczajna, dymka, skulibaba

Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność, jak i również innych cennych witamin, m. in. witaminy A, witamin z grupy B, witaminy E i witaminy PP, a także znacznej ilości soli mineralnych – cynku, fosforu, krzemu, magnezu, miedzi, manganu, selenu, siarki, wapnia i żelaza a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Ponadto cebula znalazła zastosowanie jako środek na kaca, wrzody i blizny (w tym rozstępy). Jest także bogactwem błonnika, który stymuluje pracę układu pokarmowego i sprzyja odchudzaniu. W postaci surowej nie jest wskazana dla osób cierpiących na ostre dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego.

Cebula (surowa, jaki i gotowana) wykazuje również działanie przeciwzakrzepowe – zapobiega zlepianiu się płytek krwi i ułatwia rozpuszczanie powstałych już zakrzepów. Z tego powodu nazywa się ją często warzywem "oczyszczającym krew". Glukokinina (hormon roślinny) obecny w cebuli zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy - surowa cebula obniża poziom cukru we krwi.

 

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca