Podlaski Ogród Botaniczny

Instagram YouTube
pl en
Gatunki roślin
Amarylkowate
obrazek

Por

Allium ampeloprasum L.

Pochodzi z Azji Mniejszej. Uprawiano ją w celach konsumpcyjnych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Na tereny Polski trafiła w średniowieczu. Jest jednym z symboli narodowych Walii.

Jest polecanym warzywem w leczeniu anemii, dzięki wysokiej zawartości żelaza, a także posiada właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. Jednocześnie podnosi stężenie dobrego cholesterolu HDL, którego wysoki poziom w organizmie jest pożądany. Działa antyseptycznie i odtruwająco na organizm – pomaga w usuwaniu toksyn, często stosowany jest w wywarach warzywnych dobrych podczas zatruć pokarmowych. Syrop z pora świetnie działa w stanach przeziębienia, łagodzi także kaszel. Wzmacnia odporność organizmu i chroni przed infekcjami. Zawiera wiele witamin: C, A, E, B1, B2, B6 oraz witaminę PP, ale nie tylko. Znajdziemy w nim liczne składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, fosfor, sód i siarkę.

 

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca