Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Babkowate
obrazek

Przetacznik leśny

Veronica officinalis L.

Inne nazwy: przetacznik lekarski, weronika, rocznik, potocznik, połonik, urocznik.

Czy wiesz, że... łacińska nazwa rośliny Veronica nadana została na cześć Swiętej Weroniki, która niosącemu krzyż Chrystusowi podała chustę do otarcia twarzy.

 

Przetacznik, to bylina zimozielona z rodziny Babkowatych. Występuje w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Ameryce Północnej. W Polsce pospolita na całym terenie, jako roślina borów, lasów i pastwisk.

O przetaczniku wspominał urodzony w 23 r. n. e. pisarz i historyk rzymski, Pliniusz Starszy, w swoim dziele Historia naturalna.

Także w średniowieczu znano i stosowano tę roślinę w lecznictwie. Medycyna ludowa zalecała ją do przemywania ran, w wysypkach, jako środek wykrztuśny i przeciwbiegunkowy, poprawiający przemianę materii oraz składnik kuracji wiosennych.

 

Surowcem zielarskim jest ziele przetacznika zbierane w okresie kwitnienia.

Przetacznik leśny zawiera: glikozydy irydoidowe, kwasy fenolowe, glikozydy luteoliny i inne flawonoidy, saponiny triterpenowe, garbniki.

 

W tradycyjnej literaturze zielarskiej wskazuje się poniższe zastosowanie, które obecnie nie znajduje potwierdzenia naukowego:

 Stosowanie naparów z przetacznika jako środka wykrztuśnego.

 Herbatki z suszonego ziela przetacznika w zaburzeniach trawiennych i metabolicznych oraz chorobie wrzodowej żołądka.

 Pomocniczo w dolegliwościach związanych z układem moczowym i funkcjonowaniem nerek.

 Zewnętrznie przy schorzeniach skórnych. Wyciągi wodne tradycyjnie zaleca się do przemywania i okładów w przypadku schorzeń skóry, trudno gojących się ranach, owrzodzeniach, wysypkach, oparzeniach, jako dodatek do kąpieli przy świądzie skóry.

 Wskazuje się zastosowanie naparów do irygacji w przypadku upławów.

 Poleca się do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.

W homeopatii bywa wykorzystywany do produkcji preparatów na dolegliwości żółciowo-wątrobowe.

W niektórych krajach ziela używa się jako dodatku do sałatek.

Można zaparzać zamiast herbaty, jako smaczną, ziołową herbatkę jednorodną lub składnik mieszanek smakowych.

 

 

***

 

Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca