Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Czosnkowate
obrazek

Czosnek askaloński

Allium ascalonicum L.

      Nazywany także cebulą szalotką lub szalotką – gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu - Izrael, Jordania, Syria.

 Cebula główna okryta fioletowymi łuskami i otoczona licznymi cebulami potomnymi. Odmiany uprawne mają także inną barwę łusek okrywających. Nazywane czasem potocznie "cebuloczosnek".

     Roślina uprawiana jest na Wschodzie oraz w Europie od czasów wypraw krzyżowych, w Polsce rzadko. Czosnek askaloński jest też rośliną przyprawową popularną na południu Francji. Szalotki używane są głównie do sosów na bazie czerwonego wina. Szalotki Francuzi pieką lub gotują w małej ilości płynu, smażenie szalotek może spowodować ich zgorzknienie.

    Jednym z najbardziej cennych składników zawartych w szalotce są flawonoidy (znajdziemy je zarówno w cebulach jak i w szczypiorze szalotki), które wzmacniają działanie witaminy C.

W szczypiorze jest też sporo witaminy C i z tego połączenia uzyskujemy naturalnego pochodzenia "rutinoskorbin", ceniony we wzmacnianiu odporności i leczeniu przeziębień. Flawonoidy wspomagają też układ krwionośny i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.

Roślina wieloletnia. Sadzi się wiosną, dojrzewa latem.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca