Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Dyniowate
obrazek

Dynia olbrzymia

Cucurbita maxima Duch.

     Dynia olbrzymia pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Była uprawiana już 3000 lat przed naszą erą. Główne rejony uprawy to obecne tereny Meksyku, Gwatemali i południowe rejony USA. Na terenie obecnego Peru znana była już od ok. 2000 lat i była jedną z głównych roślin uprawianych przez Inków dla celów spożywczych. Do Europy została sprowadzona przez Hiszpanów ok. 50 lat po wyprawie Krzysztofa Kolumba.

W Polsce znana była już w XVI w., uprawiano ją wtedy jako roślinę leczniczą.

    Dynia olbrzymia uprawiana jest głównie jako warzywo. Miąższ owoców jest jadalny po ugotowaniu, można go też kandyzować i wytwarzać marmoladę. Cenione są również pestki dyni: zarówno do bezpośredniego spożycia, jak również w postaci tłoczonego z nich oleju. Nadaje się także na paszę dla zwierząt.

    Dynia wykorzystywana jest również w gorzelnictwie, ze względu na dużą zawartość suchej masy, konkuruje z ziemniakiem, w piekarnictwie, przetwórstwie owocowo – warzywnym do produkcji mrożonek, dżemów itp., oraz jako pasza dla zwierząt.

Ze względu na wysoką zawartość beta - karotenu (prowiatminy A) i niską zdolność wiązania azotanów z gleby jest wykorzystywana jako surowiec do produkcji soków owocowo - warzywnych.

Owoc dyni znajduje zastosowanie również jako składnik odżywek dla niemowląt.

 

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca