Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Wrzosowate
obrazek

Borówka amerykańska

Vaccinium corymbosum

Inne nazwy: borówka wysoka, niebieska jagoda.

Czy wiesz, że... Polska jest jednym z największych producentów borówki amerykańskiej na świecie. 


Borówka amerykańska jest krzewem należącym do rodziny wrzosowatych, pochodzącym z Ameryki Północnej. 

Naturalnie występuje w wilgotnych, cienistych lasach, na torfowiskach, bagnach, stokach i na brzegach jezior.

Borówka amerykańska ma kilkanaście odmian, od małych i karłowatych, do dużych, dorastających nawet do 2 m wysokości.

Największym producentem tej odmiany są Stany Zjednoczone, gdzie borówki wykorzystywane są także powszechnie do produkcji przetworów.

Europa traktuje borówkę wysoką, jako owoc deserowy i spożywa głównie na surowo. Największymi jej amatorami są Niemcy, Holendrzy i Skandynawowie.

 

Owoce borówki amerykańskiej zawierają: związki mineralne, głównie miedź, żelazo, cynk, selen, wapń i mangan oraz witaminy A, B, C, D, E, PP, pektyny i błonnik pokarmowy.
 

 Według literatury zielarskiej, borówki mogą wykazywać korzystny wpływ na pamięć.

 Przy regularnym spożywaniu mogą obniżać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.

Dzięki obecności błonnika pokarmowego, dużej ilości wody oraz drobnym pestkom, wpływają korzystnie na trawienie.

 Wpływają korzystnie na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, przy regularnym spożywaniu jej świeżych owoców.

Wykazują korzystny wpływ na jakość widzenia. 

 Zawierają dużą ilość antyoksydantów.

 

***

 

Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca