Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Inne
obrazek

Imbir lekarski

Zingiber officinale

Czy wiesz, że... to jedna z najstarszych roślin uprawnych. W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat. Jego dokładne pochodzenie jest nieznane. 

 

W Polsce, w literaturze o tematyce zielarskiej i kulinarnej, na dobre pojawił się w XVIII w. Dodawano go jako przyprawę do dań staropolskich. Można też znaleźć wzmiankę o tym, że w tamtych czasach zalecano nacierać podbrzusze karpia chlebem z imbirem i solą, przed wypuszczeniem do stawów. 

Kłącze imbiru zawiera przede wszystkim olejek eteryczny, a także związek fenolowy – gingerol. To dzięki niemu imbir ma ostry smak.

Zastosowanie:

 Przeciwdziała nudnościom i odruchom wymiotnym, dzięki czemu jest skutecznym wsparciem w chorobie lokomocyjnej, morskiej czy po przebytej narkozie. Przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Jest pomocny przy odchudzaniu ponieważ wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm, hamuje apetyt.

Jest powszechnie stosowaną przyprawą kuchni azjatyckiej.

Jest składnikiem napojów rozgrzewających i orzeźwiających, a także słodyczy.

 Wchodzi w skład maści i kremów przeciwzapalnych i rozgrzewających. 

Wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym, jako składnik rozgrzewający i ujędrniający. 

 

UWAGA: Zaleca się spożycie imbiru w umiarkowanych ilościach, bowiem może działać drażniąco na przewód pokarmowy.

 

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca