Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Inne
obrazek

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana to szczególny rodzaj mąki bezglutenowej. Pozyskuje się ją z dojrzałych kolb kukurydzy, które podlegają procesom suszenia i przemiału. Wśród produktów bezglutenowych mąka kukurydziana to prawdziwy ewenement. Mąka kukurydziana posiada wiele cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów, wśród których znajdują się: Żelazo, Potas, Fosfor, Magnez, Witamina A, Witamina E, Witaminy z grupy B, Zeaksantyna - posiada właściwości przeciwutleniające oraz Selen. Mąka chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz przedwczesnym starzeniem się. Dzieje się to za sprawą selenu, witaminy E i beta karotenu, które nie tylko zapobiegają chorobom, ale również zwiększają odporność organizmu.

Mąka kukurydziana dodana do dań sprawia, że stają się one puszyste, mają słodkawy smak i piękny żółty kolor. Tego szczególnego rodzaju mąki najczęściej używa się w krajach Ameryki Południowej, gdzie produkuje się z niej tortille, nachos i tacos.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca