Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Inne
obrazek

Soja warzywna

Glycine max (L.)

Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. W Chinach znana jest już od 4 tys. lat! Obecnie najwięcej produkuje się jej w USA oraz Brazylii. Dorasta do 1 m wysokości. Jest rośliną uprawną z grupy tzw. roślin strączkowych. Nasiona soi są bardzo ważnym surowcem do produkcji pasz i stanowią też cenny pokarm dla człowieka. Produkty spożywcze wytwarzane z soi są szczególnie chętnie włączane do diety przez wegetarian, jako alternatywa dla mięsa. Na bazie nasion soi wytwarza się takie produkty, jak: olej sojowy, mączka sojowa, kasza sojowa, mleko sojowe, tofu, tempeh, lecytyna. 

Soja obniża stężenie cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, obniża poziom cukru we krwi, łagodzi objawy menopauzy, zwiększa gęstość mineralną kości.

W krajach azjatyckich z soi produkuje się m. in. tofu (twarożek sojowy powstały w procesie koagulacji mleka sojowego), sos sojowy (głównym składnikiem są fermentowane ziarna soi) oraz tempeh (również produkowany z fermentowanych ziaren soi).

 

 

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca