Podlaski Ogród Botaniczny

Instagram YouTube
pl en
Gatunki roślin
Jasnotowate
obrazek

Lawenda wąskolistna

Lavandula angustifolia 'Hidcote'

Inne nazwy: Lawenda lekarska, lawenda zwykła.

 

Czy wiesz, że... lawenda jest cenną rośliną miododajną. W Prowansji, w okolicach pól uprawnych lawendy, umiejscawia się ule, by uzyskać wyjątkowy miód o cudownym aromacie lawendy.

 

Roślina wieloletnia z rodziny Jasnotowatych, pochodząca z regionu śródziemnomorskiego. Uprawiana jest w Europie oraz Ameryce Północnej.

Znana była już w starożytności i używana głównie do aromatyzowania kąpieli, a olejek z niej pozyskiwany do nacierania ciała w celu pozbycia się wszy.

Kwiaty służyły do sporządzania wina lawendowego - „Mózg zimny i żołądek osłabły rozgrzewa, a zawroty głowy oddala”.

Sądzono, że ocet lawendowy - „Serce posila, a przed mdłościami ratuje i pulsa odpędza”. Służył on również do zwilżania okładów.

Lawendę uważano za środek pobudzający, żołądkowy, przeciwreumatyczny i antyseptyczny, używany przy neurastenii, biciu serca, paraliżu, omdleniach i drgawkach.

Kwiatami lawendy wypełniano materacyki i woreczki zapachowe, które wkładano do szaf  przeciw molom, a także dodawano do kadzideł.

W czasie pierwszej wojny światowej Francuzi olejkiem lawendowym leczyli źle gojące się rany.

 

Surowcem leczniczym są kwiaty lawendy, zebrane tuż przed rozwinięciem.

Lawenda zawiera: olejek eteryczny, garbniki, triterpeny, kumaryny, fitosterole, antocyjany, związki mineralne.

 

⇒ Kwiat lawendy stosuje się w celu pobudzenia apetytu i przyspieszenia trawienia.

Lawenda działa przeciwskurczowo na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych, jelit i dróg żółciowych.

 Napary z kwiatów lawendy wykazują działanie żółciopędnie i żółciotwórcze. 

Preparaty z lawendy działają uspokajająco i ułatwiają zasypianie.

Olejek lawendowy stosowany zewnętrznie działa przeciwbólowo i bakteriobójczo oraz łagodzi podrażnienia naskórka.

Zewnętrznie, kwiaty lawendy zaleca się jako dodatek do kąpieli w leczeniu chorób skóry, spiętych mięśni  i nerwobóli.

W kuchni kwiatami lawendy przyprawia się pieczeń baranią, niektóre zupy, galaretki, ryby, sałatki, a także cukierki, wypieki i desery. Sporządza się z nich także doskonałe syropy do deserów i napojów alkoholowych oraz wyśmienite lemoniady.

Lawenda jest rośliną miododajną i ozdobną. Nadaje się do nasadzeń w ogródkach skalnych i do formowania niskich rabat. Ścięte i zasuszone kwiatostany bardzo ładnie prezentują się w suchych bukietach.

Olejek lawendowy oraz świeże kwiaty lawendy działają odstraszająco na komary, mole odzieżowe oraz inne insekty.

Lawenda jest wspaniałym składnikiem aromatycznym perfum, balsamów do ciała, płynów i soli do kąpieli, świec oraz innych produktów zapachowych i kosmetycznych.

 

UWAGA: Olejku lawendowego nie należy stosować wewnętrznie w stanach zapalnych żołądka i jelit, chorobie wrzodowej, chorobach wątroby i nerek. Olejku lawendowego nie należy stosować w ciąży.

***

 

Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.

  

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca