Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Jasnotowate
obrazek

Melisa lekarska

Melissa officinalis

Inne nazwy: rojownik lekarski, pszczelnik, matecznik, starzyszek, cząberek, matcze ziele.

Czy wiesz, że... melisa w starożytności była ulubionym ziołem pszczelarzy. Wabili oni pszczoły do swoich uli jej pięknym zapachem. Nazwa rośliny pochodzi od greckiego słowa Melissa - pszczoła.


Melisa jest byliną z rodziny Jasnotowatych. Pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Do Europy zachodniej i środkowej trafiła dzięki Arabom w X wieku. W Polsce występuje głównie jako roślina uprawna, dziczejąca. 

Gatunek ten był znany już w starożytności, jako roślina lecznicza. Stosowano ją przy ukłuciach owadów, ukąszeniach psów, chorobach kobiecych, przeciw melancholii, w schorzeniach przewodu pokarmowego, przeciw bólom głowy i zaćmie ocznej.

W lecznictwie ludowym melisa używana bywa przy kolkach, zaziębieniach, astmie, nerwicy serca, niedokrwistości, nadpobudliwości płciowej, na regulację miesiączkowania oraz na poprawienie trawienia i apetytu. Dawniej na wsiach kresowych napar z melisy i majeranku piło się dla wzmocnienia pamięci.

 

Surowcem leczniczym jest liść melisy zebrany w okresie kwitnienia. W aromaterapii wykorzystywany jest olejek melisowy.

Liście melisy zawierają: olejek eteryczny, garbniki, gorycze, fenolokwasy, flawonoidy, związki triterpenowe.

Olejek eteryczny zawiera: głównie aldehydy monoterpenowe, jak geranial i neral.

 

 Napary z liści melisy wkazują wpływ na zdrowie psychiczne. Działają relaksująco i pomagają utrzymać dobre samopoczucie.

 Herbatka z liści polecana jest uczniom oraz osobom pracującym umysłowo, gdyż poprawia koncentrację i funkcje poznawcze.

Wspomaga również pracę układu pokarmowego i przyspiesza trawienie. 

Napar z melisy pity regularnie przed snem ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu.

Wpływa także korzystnie na układ oddechowy łagodząc chrypkę oraz podrażnienia gardła i strun głosowych.

Wspiera zdrowie układu krążenia.

 Zewnętrznie w postaci kompresów stosuje się melisę na bóle gośćcowe, urazy i wrzody.

Jako przyprawy dodaje się świeże liście do sałatek, twarogu, dań z ryżu, jaj i zimnych pieczeni oraz sosów ziołowych. Melisa używana jest także do aromatyzowania octu, marynat oraz do produkcji likierów.

Melisa używana jest w pszczelarstwie do wabienia pszczół przy zasiedlaniu nowych uli, których wnętrza naciera się świeżym zielem. Zapach melisy działa uspokajająco na pszczoły. Jest to roślina wybitnie miododajna o czym świadczyć może jej łacińska nazwa pochodząca od słowa mel – miód.

 

***

 

Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca