Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Kapustowate
obrazek

Jarmuż

Brassica oleracea L. var. sabellica L.

Jest to jedna z najstarszych odmian użytkowych tego gatunku. W starożytności uprawiana była jako roślina ozdobna i jadalna. Znana jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Jarmuż to warzywo typowe dla sezonu zimowego, ponieważ liście jarmużu je się dopiero po pierwszych przymrozkach, kiedy tracą gorzki smak. Dostępnych jest wiele odmian jarmużu, które różnią się kolorem liści oraz smakiem. Zbiory jarmużu rozpoczynają się późną jesienią i trwają przez całą zimę.

Warzywo niskokaloryczne, bogate w błonnik i niezawierające tłuszczu. Zawiera tak dużo żelaza, że często nazywany jest „nową wołowiną”. Jest źródłem witaminy K, która chroni przed rakiem, wpływa na stan kości oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. W jarmużu znajdziemy zasoby witaminy C odpowiedzialnej za odporność organizmu i prawidłowy metabolizm. Dzięki dużej zawartości witaminy A dania z jarmużem korzystnie wpływają na stan cery, włosów i paznokci, a także na wzrok.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca