Podlaski Ogród Botaniczny

Instagram YouTube
pl en
Gatunki roślin
Oliwnikowate
obrazek

Rokitnik zwyczajny, rokitnik pospolity

Hippophae rhamnoides L.

Inne nazwy: oblepicha

          Owocki rokitnika od wieków były znanym przysmakiem ludów północno – wschodniej Europy i Azji. W tradycyjnej medycynie chińskiej i mongolskiej używano ich do leczenia chorób żołądka, dolegliwości reumatycznych oraz chorób skórnych. Ceniono je również jako środek przeciwkrwotoczny i przeciwszkorbutowy. Odwar z owoców, z liści lub z młodych gałązek zalecano przy wypadaniu włosów i łysieniu. W carskiej Rosji, już w czasie I wojny światowej, z owoców rokitnika sporządzano tabletki zastępujące witaminę C.

         Owoce odznaczają się wysoką zawartością witaminy C. Stosowane są przy leczeniu chorób gorączkowych, stanów zapalnych różnych narządów oraz przy postępujących dolegliwościach reumatycznych. Zaleca się je także jako środek wzmacniający w okresie ciąży i karmienia.

         Olejek pozyskiwany z nasion rokitnika stosuje się zewnętrznie jako bardzo skuteczny środek w leczeniu oparzeń, odleżyn, uszkodzeń skóry spowodowanych przez promienie słoneczne i rentgenowskie oraz trudno gojących się ran.

                   Owoce są również pokarmem dla ptaków wędrownych, będąc dla ich organizmów naturalnym środkiem przeciwko awitaminozie A.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca