Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Różowate
obrazek

Aronia czarnoowocowa

Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott

Inne nazwy: aronia czarna.

Czy wiesz, że... niegdyś wierzono, że aronia posiada magiczną moc. Z jej owoców robiono korale, których zadaniem była ochrona przed złymi siłami. 

 

Aronia czarnoowocowa to długowieczny, światłolubny krzew występujący w Ameryce Północnej. Do Europy aronię sprowadzono w XIX wieku.

W Polsce uprawa aronii rozpowszechniła się w latach 90-ych XX wieku. Krzew ten ma niewielkie wymagania glebowe i występuje na obszarze całego kraju w uprawie oraz w formie zdziczałej.

W medycynie ludowej, aronia była powszechnie wykorzystywana, jako kobiecy owoc - przetwory z aronii podawano młodym kobietom oraz ciężarnym, by wzmocnić ich ciała i życiodajną siłę. Aronię podawano również osobom starszym, w celu ogólnego wzmocnienia organizmu.

Wszystkie witaminy występujące w owocach dobrze zachowują się  aż do wiosny. Zebrane owoce przez długi okres nie psują się, ponieważ zawierają substancje bakteriostatyczne.

Surowcem zielarskim jest owoc aronii, w stanie świeżym i wysuszonym.

Owoce zawierają: cukry, kwasy organiczne, flawony, antocyjany, pektyny, sole mineralne, znaczne ilości witaminy P (do 0,5%), a także witaminy: C, B1, B6, E, PP i beta-karoten.

 

 Aronię obecnie wykorzystuje się wspomagająco przy osłabieniu, anemii, podatności na infekcje. 

Świeże owoce i sok aroniowy powodują znaczne obniżenie ciśnienia krwi w chorobie nadciśnieniowej. U ludzi z ciśnieniem normalnym działania takiego nie obserwuje się. Zawarte w owocach antocyjany, normalizują krążenie obwodowe.

Garbniki i kwasy organiczne występujące w owocach działają przeciwzapalne.

Syrop aroniowy jest używany do wyrobu preparatów zwiększających odporność organizmu i przeciwgorączkowych oraz wykrztuśnych. Zalecany jest przy obniżonej odporności na infekcje, szczególnie górnych dróg oddechowych, a także przy osłabieniu organizmu po chorobach, w których przez dłuższy czas stosowano antybiotyki.

W gospodarstwie domowym z owoców aronii sporządza się soki, kompoty, kisiele, marmolady, dżemy, wina likiery napoje chłodzące. Suszone owoce są składnikiem herbatek owocowych i owocowo–ziołowych.

Krzewy aronii zaleca się sadzić w ogródkach przydomowych, działkowych i pszczelarskich jako roślinę ozdobną i dostarczających jednocześnie pożytków pszczelich. Wydajność miodowa 1ha plantacji to 10 – 20kg.

 

***

 

Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca