Podlaski Ogród Botaniczny

Instagram YouTube
pl en
Gatunki roślin
Różowate
obrazek

Malina

Rubus idaeus L.

W Polsce już w XVI wieku stosowano syrop malinowy jako środek odżywczy i ogólnie wzmacniający lek. Kwiaty malin roztarte z miodem zalecano do przemywań „na oczy napuchłe i zropiałe”, a mieszaniną soku z liści i miodu leczono astmę. Odwaru z malinowych liści używano do kompresów i okładów przy różnych dolegliwościach skórnych.

W owocach malin są kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Jest również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych - przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo). Natomiast liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne (m.in. żelaza, miedzi, wapnia), które działają moczopędnie, żółciopędnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, ściągająco, oraz poprawiają przemianę materii.

Ze świeżych malin produkuje się syrop – doskonały środek napotny. Jest też używany do poprawiania smaku leków dla dzieci. dodawany do syropów zalecanych w przeziębieniach. Suszone owoce są składnikiem mieszanek napotnych i przeciwgorączkowych. Liście zaś wchodzą w skład ziołowych mieszanek moczopędnych i żółciopędnych.

 

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca