Podlaski Ogród Botaniczny

Instagram YouTube
pl en
Gatunki roślin
Różowate
obrazek

Pigwowiec japoński

Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach.

       Gatunek rośliny wieloletniej. Nieprawidłowo bywa czasami nazywany pigwą japońską. Pochodzi z Japonii. Nazwa rodzajowa Chaenomeles związana jest z anatomią owocu. Pochodzi od gr. chainein (dzielić, otwierać się) i gr. mèlon (jabłko).

        Owoce są bardzo twarde i mają smak kwaskowaty. W stanie surowym nie nadają się do spożycia. Nadają się natomiast jako dodatek do herbaty i na przetwory: dżemy, galaretki. Można je łączyć w przetworach z innymi owocami, np. jabłkami lub aronią. Mają dużo pektyn, witaminy C, a także kwasy organiczne, barwniki i sole mineralne.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca