Róża dzika
Rosa canina L.
Inne nazwy: róża pospolita, polna róża, cierniowa róża, szypszyna.
Czy wiesz, że... owoce dzikiej róży zawierają najwyższy poziom witaminy C ze wszystkich surowców roślinnych występujących w naszej strefie klimatycznej. |
Róża dzika, to kolczasty krzew należący do Różowatych, występujący dziko w Europie, Afryce, Chile.
Spotkać ją można na skraju lasów, na zrębach, przy drogach, na miedzach, w zaroślach, na wszelkich nieużytkach. Często sadzona jest w parkach i ogrodach, jako krzew ozdobny i żywopłot.
Dzika róża dostarcza wartościowych odżywczo owoców, botanicznie określanych owocami rzekomymi, pseudoowocami (szupinkami typu „jabłka") oraz także powszechnie wykorzystywanych na różne sposoby płatków.
Surowcem zielarskim są owoce róży (Rosae pseudofructus) oraz pestki (orzeszki) dzikiej róży.
Owoce róży zawierają: witaminę C (od 1,8% do nawet 6% w odmianach hodowlanych), A, B1, B2, E i K, karotenoidy, flawonoidy, garbniki, pektyny, kwasy organiczne, cukier inwertowany, sorbitol, galaktolipid.
Róża jest jedną z najdłużej stosowanych w lecznictwie roślin. Znana była już lekarzom starożytnym. Rzymskie patrycjuszki pielęgnowały cerę maseczkami z płatków róży.
Również w lecznictwie ludowym wielu krajów owoce i kwiaty róży miały szerokie zastosowanie. We Francji kwiat róży stosowano jako lek przeciwszkorbutowy, przeciw robakom, przy hemoroidach i jako środek ogólnie wzmacniający.
W Bułgarii, tradycyjnie kwiat róży używany jest do dziś w schorzeniach przewodu pokarmowego, do płukanek przy zapaleniu jamy ustnej i gardła oraz spojówek. Jako antyseptyk przy zapaleniu spojówek stosowana jest tu również woda różana przygotowywana przez rozpuszczenie olejku różanego w wodzie.
W rosyjskim lecznictwie ludowym kwiat róży jest zalecany w chorobach płucnych, w zapaleniu górnych dróg oddechowych, w chorobach przeziębieniowych, a także w chorobach przewodu pokarmowego, np. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapaleniu żołądka itp. Roztartym kwiatem posypywano także trudno gojące się rany.
⇒ Owoc róży przez wzgląd na wysoką zawartość witaminy C wykazuje działanie ogólnie wzmacniające i antyoksydacyjne.
⇒ Dzięki występującym w owocach flawonoidom działa delikatnie moczopędnie, wspomaga pęcherz moczowy oraz nerki.
⇒ Owoc róży stosowany jest przy biegunce, nieżytach przewodu pokarmowego, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
⇒ Powszechnie, owoce róży wykorzystywane są w chorobach przeziębieniowych oraz sezonowych infekcjach, w formie herbatek, syropów i soków, jako surowiec wzmacniający i przeciwzapalny.
⇒ Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz innych cennych składników, wykorzystywana jest w okresie rekonwalescencji, osłabieniu czy anemii oraz w celu uzupełnienia niedoborów witamin i wzmocnienia odporności organizmu.
⇒ Wykazuje działanie stabilizujące i wzmacniające ściany naczyń włosowatych.
⇒ Proszek z owoców róży wykorzystywany jest wspomagająco przy reumatyzmie czy bólach artretycznych.
⇒ Owoce róży w formie świeżego soku lub sproszkowane, po ususzeniu lub liofilizacji, zalecane są również kobietom ciężarnym i karmiącym matkom.
⇒ Owoce i płatki róży wykorzystywane są wspomagająco przy bezsenności i w stanach pobudzenia nerwowego, w formie herbatek, wyciągów, olejków eterycznych, hydrolatów, składników maści i olejków do masażu czy kąpieli.
⇒ Poza lecznictwem owoc róży ceniony jest w gospodarstwie domowym i przetwórstwie spożywczym do wytwarzania soków, koncentratów witaminowych, konfitur, syropów, win, herbatek ziołowych itp.
***
Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.