Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Selerowate
obrazek

Kminek

Carum verticillatum L.

       Kminek jest bardzo pospolitą rośliną, którą można spotkać na polskich przydrożach, pastwiskach czy łąkach. Właściwości kminku są znane i stosowane w ziołolecznictwie już od bardzo dawna. Najczęściej wykorzystywane są owocostany kminku, które muszą być dojrzałe, owocostany są suszone, natomiast owoce są omłacane. Z otrzymanych owoców kminku można wyprodukować dla przykładu olejek kminkowy.

      Kminek, a także pozyskiwany z jego owoców olejek kminkowy, najbardziej znany jest jako sposób na kolkę u niemowląt., który może być także stosowany np. przy zakażeniach typu grzybiczego, bakteryjnego czy przy zakażeniach pasożytniczych dla przykładu można go włączyć jako kurację wspierającą w przypadku świerzbu.

     Jednak ta przyprawa ma także inne właściwości lecznicze. Przede wszystkim po kminek powinny często sięgać osoby, które mają problemy z układem pokarmowym dla przykładu zaparcia, nawracające bóle brzucha, wzdęcia czy częste odbijanie.

     Kminek jest też zalecany kobietom karmiącym, ponieważ posiada właściwości mlekopędne wspiera laktację. Ma też właściwości wykrztuśne i moczopędne.

     Kminek ma też swoje zastosowanie w kuchni. Ze względu na intensywny smak i aromat używany jest jako przyprawa do mięs, serów, drobiu, kiszonek, surówek czy jako dodatek do pieczywa.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca