Kminek
Carum verticillatum L.
Kminek jest bardzo pospolitą rośliną, którą można spotkać na polskich przydrożach, pastwiskach czy łąkach. Właściwości kminku są znane i stosowane w ziołolecznictwie już od bardzo dawna. Najczęściej wykorzystywane są owocostany kminku, które muszą być dojrzałe, owocostany są suszone, natomiast owoce są omłacane. Z otrzymanych owoców kminku można wyprodukować dla przykładu olejek kminkowy.
Kminek, a także pozyskiwany z jego owoców olejek kminkowy, najbardziej znany jest jako sposób na kolkę u niemowląt., który może być także stosowany np. przy zakażeniach typu grzybiczego, bakteryjnego czy przy zakażeniach pasożytniczych dla przykładu można go włączyć jako kurację wspierającą w przypadku świerzbu.
Jednak ta przyprawa ma także inne właściwości lecznicze. Przede wszystkim po kminek powinny często sięgać osoby, które mają problemy z układem pokarmowym dla przykładu zaparcia, nawracające bóle brzucha, wzdęcia czy częste odbijanie.
Kminek jest też zalecany kobietom karmiącym, ponieważ posiada właściwości mlekopędne wspiera laktację. Ma też właściwości wykrztuśne i moczopędne.
Kminek ma też swoje zastosowanie w kuchni. Ze względu na intensywny smak i aromat używany jest jako przyprawa do mięs, serów, drobiu, kiszonek, surówek czy jako dodatek do pieczywa.