Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Selerowate
obrazek

Marchew zwyczajna

Daucus carota L.

Inne nazwy: marchew ogrodowa

         Roślina dwuletnia uprawiana już 2000 lat p.n.e. Obecnie w doborze istnieje bardzo dużo odmian warzywnych i pastewnych różniących się kształtem, wielkością i barwą korzeni.

        W lecznictwie stosowane są: korzeń, ziele – zbierane w pierwszym roku wegetacji oraz owoc marchwi – pozyskiwany w drugim roku.

        Korzeń jest cennym źródłem witamin, m. in. beta-karotenu czyli prowitaminy A, która poprawia jakość widzenia, zwiększa odporność na infekcje, przeciwdziała anemii i awitaminozom. Sok z korzenia stosuje się jako lek pomocniczy w leczeniu cukrzycy.

Nasiona marchwi mają bardzo dobry wpływ na układ krążenia – poprawiają je, dotleniają organizm, a co najważniejsze rozszerzają naczynia krwionośne dzięki czemu pomagają zapobiegać miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu.

       Ziele marchwi stosowane jest w medycynie ludowej jako lek przeciwrobaczy. Odwary z liści lub miazga z korzenia są również stosowane zewnętrznie do leczenia czyraków i wrzodów.

      Wyciągi z owoców zwiększają przepływ krwi do mięśnia sercowego i stosowane są w lekkich stanach choroby wieńcowej.

      Sok z marchwi wykorzystywany jest do preparowania maseczek regenerujących skórę twarzy, a w połączeniu z sokiem z cytryny, przydatny jest do usuwania piegów i pielęgnacji włosów. Znalazł także zastosowanie przy produkcji kremów i kosmetyków dla dzieci.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca