Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Szkarłatkowate
obrazek

Komosa piżmowa

Chenopodium ambrosioides L. var. Ambrosioides

          Inne nazwy: komosa meksykańska, herbata jezuicka

     Roślina pochodząca z Meksyku. W Europie i w Polsce jest czasami uprawiana, jej zdziczałe formy można niekiedy spotkać w środowisku naturalnym (gatunek zawleczony). Rośnie na przydrożach, śmietniskach, rowach, polach uprawnych. Jest rośliną ruderalną.   

    Roślina lecznicza- surowiecem zielarskim jest ziele (Chenopodii anthelminthici) oraz olejek komosowy (Oleum Chenopodii). Olejek eteryczny używa się do zwalczania owsików, glisty ludzkiej,tęgoryjca dwunastnicy. Poraża on mięśnie robaków, umożliwiając wydalenie ich wraz z kałem. Jednak łatwo o przedawkowanie, prowadzące do zatrucia. Podaje się go razem z silnym środkiem przeczyszczającym. Nieumiejętne stosowanie może doprowadzić do uszkodzenia nerek, wątroby, głuchoty, drgawek, a nawet śmierci.

    W Meksyku i innych krajach Ameryki Łacińskiej komosa piżmowa jest używana jako przyprawa, pod nazwą epazote, dodawana w końcowej fazie gotowania potraw z fasoli popularnych w tym regionie (redukuje gazy żoładkowe powodowane przez te potrawy).

Dawniej stosowano napar z ziela komosy i olejek komosowy do leczenia chorób skóry i chorób wenerycznych.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca