Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Wrzosowate
obrazek

Borówka czernica

Vaccinium myrtillus L.

Inne nazwy: jagoda, czarna jagoda, czernica.

Czy wiesz, że... dawniej zielem borówki barwiono skóry, a do uzyskania wełny i jedwabiu w kolorze błękitnym używano soku z jagód z dodatkiem ałunu.  


Borówka czernica jest krzewinką wysokości 40-60 cm o prosto wzniesionych, gładkich, kanciastych łodygach. Liście ma cienkie skórzaste, jasnozielone. 

W Polsce występuje powszechnie zarówno na nizinach, jak i w górach.

Znaczenie gospodarcze borówki czernicy pozostaje wysokie, mimo silnej konkurencji znacznie bardziej plennych borówek północnoamerykańskich (głównie borówki wysokiej), których owoce mają uboższy skład chemiczny od czernicy.

 

Surowcem zielarskim są owoce i liście borówki czernicy.

Owoce borówki czernicy zawierają: antocyjany, garbniki, węglowodany, flawonoidy, kwasy organiczne, witaminę C, witaminy z grupy B.

Liście borówki czernicy zawieraj: garbniki, flawonoidy, związki trójterpenowe, kwasy fenolowe oraz sole mineralne zasobne w mangan i chrom.

 

⇒ Według tradycyjnej litaeratury zielarskiej, owoce borówki wykazują skuteczne działanie przeciwbiegunkowe.

 Zmniejszają niewielkie krwawienia i zwiększają wytrzymałość naczyń włosowatych.

 Wpływają korzystnie na ostrość widzenia poprawiając ukrwienie siatkówki oka.

Liście i owoce mają zastosowanie wspomagające w leczeniu cukrzycy. 

Owoce borówki czernicy są powszechnie stosowanym składnikiem doskonałych nalewek, win, syropów i konfitur.

 

***

 

Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.

 

 

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca