Podlaski Ogród Botaniczny

Instagram YouTube
pl en
Gatunki roślin
Wrzosowate
obrazek

Żurawina błotna

Vaccinium oxycoccus L. = Oxycoccus palustris L.

Inne nazwy: klukwa, borówka, żurawina

            Bylina z rodziny wrzosowatych, występującą w krajach północnej i środkowej Europy, w Polsce głównie na niżu, na torfowiskach wysokich zasobnych  w próchnicę.

            W lecznictwie ludowym oraz w dietetyce stosowany jest dojrzały owoc żurawiny, który zawiera znaczne ilości cukrów i kwasów organicznych, pektyny, witaminy C i P oraz substancje mineralne.

            Ludowe lecznictwo zaleca liść żurawiny jako środek ściągający i dezynfekujący w chorobach dróg moczowych i żółciowych oraz jako środek tamujący krew. Świeże owoce służą do sporządzenia soku stosowanego w chorobach przeziębieniowych, przy awitaminozach,  w nadciśnieniu i zaburzeniach czynności wątroby.

           Owoce żurawiny używane są również w kuchni jak przyprawa do ryb i mięs.

 

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca