
Porzeczka agrest
Ribes uva-crispa L.
Inne nazwy: agrest
Czy wiesz, że… agrest, to bogactwo nie tylko witaminy C i witamin z grupy B, ale także wapnia i magnezu. Te pyszne owoce są zatem bardzo korzystne dla Twoich zębów i kości. Niegdyś wierzono, że gałązka agrestu przywieszona obok drzwi wejściowych do domostwa, ochroni jego mieszkańców przed złymi mocami. |
Gatunek krzewu z rodziny agrestowatych, zwyczajowo nazywany agrestem, występuje w stanie dzikim w Europie, Azji i Afryce. Jako roślina owocowa, uprawiany jest w Europie i posiada ponad 1500 odmian.
Owoce agrestu zawierają pektyny, są bogate w wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, witaminę C, B1, PP i A. Mają korzystny wpływ na przemianę materii i działają lekko przeczyszczająco - niedojrzałe owoce były kiedyś ucierane na papkę i jedzone wiosną, aby oczyścić organizm.100 g tych owoców zawiera 41 kalorii i 0,2 g tłuszczu, są więc doceniane przez osoby dbające o linię i stosujące diety odchudzające.
Świeże liście zawierają cyjanek wodoru, choć literatura nie podaje w jakich ilościach. Substancja ta występuje w wielu produktach żywnościowych, w tym w migdałach. W małych ilościach, cyjanek wodoru stymuluje oddychanie i poprawia trawienie. W dużych ilościach, jednak może powodować niewydolność oddechową, a nawet śmierć.
Zastosowanie:
⇒ Owoce można zjadać zarówno na surowo, jak i w przetworach oraz suszone lub kandyzowane. Doskonale nadają się jako dodatek do pieczonego drobiu oraz sosów, a także do sporządzania konfitur i nalewek.
⇒ Owoce agrestu znajdują również zastosowanie w kosmetyce. Z miąższu owoców robi się np. maseczkę kosmetyczną na twarz, która jest nieocenionym wsparciem dla tłustej cery.