Porzeczka czerwona, porzeczka dzika
Ribes spicatum Robson
Inne nazwy: porzeczka pospolita, porzeczka zwyczajna
Czy wiesz, że… rozgniecione na papkę porzeczki są skutecznym składnikiem maseczek rozjaśniających piegi i inne przebarwienia skóry. |
Krzew czerwonej porzeczki pochodzi z Europy Zachodniej, ale rozprzestrzenił się także w innych regionach. W Polsce porzeczka czerwona jest powszechnie uprawiana w licznych odmianach na plantacjach oraz sadzona w ogrodach i parkach, jako roślina ozdobna.
Czerwone porzeczki są bogatym źródłem witaminy C, A, E, PP, K, potasu i wapnia.
Zastosowanie:
⇒ Daje cenne owoce, nadające się do spożycia na świeżo lub w przetworach, jako składnik galaretek, dżemów, win, nalewek, syropów i soków. Są wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów, a także do mięs podawanych na gorąco czy zimno. Jej słodko-kwaśny smak i wyjątkowy aromat doskonale komponuje się także z sałatkami i letnimi lemoniadami.
⇒ W przemyśle kosmetycznym stosowana w produktach do skóry trądzikowej i przetłuszczającej się.