Amarylkowate
Cebula czerwona
Allium cepa L.
Czy wiesz, że… Niegdyś jej łupinami barwiono nie tylko wielkanocne jajka, ale także tkaniny z których szyto później ubrania. |
Ta uprawna odmiana cebuli zwyczajnej jest łagodniejsza w smaku niż jej żółta kuzynka. Preferuje gleby ciężkie lub średnie i wymaga nawadniania w czasie dłuższych susz. Zawiera znaczne ilości siarki, nie podrażnia jednak oczu podczas krojenia, tak jak jasne odmiany.
Zastosowanie:
⇒ Uzupełnia niedobory witaminy C (dlatego kiedyś była szeroko stosowana jako lekarstwo na szkorbut).
⇒ Regularnie spożywana zapobiega odkładaniu się „złego” cholesterolu (LDL), a ponadto rozrzedza krew i może obniżać ciśnienie.
⇒ Pozwala zwiększyć gęstość kości, także u kobiet w wieku około menopauzy.
⇒ Jest doskonała na surowo, a także jako składnik sałatek i dań duszonych czy pieczonych.