Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Amarylkowate
obrazek

Cebula czerwona

Allium cepa L.

Czy wiesz, że… Niegdyś jej łupinami barwiono nie tylko wielkanocne jajka, ale także tkaniny z których szyto później ubrania.


Ta uprawna odmiana cebuli zwyczajnej jest łagodniejsza w smaku niż jej żółta kuzynka. Preferuje gleby ciężkie lub średnie i wymaga nawadniania w czasie dłuższych susz. Zawiera znaczne ilości siarki, nie podrażnia jednak oczu podczas krojenia, tak jak jasne odmiany. 

Zastosowanie:

 Uzupełnia niedobory witaminy C (dlatego kiedyś była szeroko stosowana jako lekarstwo na szkorbut).

 Regularnie spożywana zapobiega odkładaniu się „złego” cholesterolu (LDL), a ponadto rozrzedza krew i może obniżać ciśnienie.

 Pozwala zwiększyć gęstość kości, także u kobiet w wieku około menopauzy.

Jest doskonała na surowo, a także jako składnik sałatek i dań duszonych czy pieczonych.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca