Bylica pospolita
Artemisia vulgaris L.
Inne nazwy: bielica pospolita, bielica, bylnik, dziki piołun, gęsie ziele.
Czy wiesz, że... bylica pospolita była niegdyś wykorzystywana przy produkcji piwa. |
Bylica pospolita jest rośliną wieloletnią, należącą do rodziny astrowatych, występującą w Azji, Ameryce Północnej i Europie.
W Polsce pospolicie rośnie jako chwast na miedzach, przydrożach, nieużytkach, rowach i ogrodach.
Bylicę znano i ceniono już w starożytności, wiążąc z nią liczne przesądy i zabobony. Miała m.in. odpędzać węże i przeciwdziałać wściekliźnie.
W starożytnym Egipcie poświęcona była bogini Izis, a jej łacińska nazwa, Artemisia, pochodzi od greckiej bogini Artemidy (Diany).
Dla Celtów, Germanów i Słowian była rośliną magiczną. Wierzono, że chroni przed czarami i urokami. Przepasywano się nią podczas obrzędów nocy Kupały – dziś obchodzonej 23 czerwca, jako wigilii nocy świętojańskiej.
W starej anglosaskiej ceremonii święcenia 9 ziół, uważano ja za ziele najstarsze.
Surowcem zielarskim jest ziele i korzeń bylicy pospolitej.
Ziele bylicy zawiera: olejki eteryczne, gorycze, fenolokwasy, żywicę, pochodne chalkonu, sole mineralne.
Korzeń bylicy zawiera: olejki eteryczne, garbniki, żywice, inulina, triterpeny.
⇒ Ziele i korzeń bylicy są stosowane przede wszystkim w schorzeniach żołądka i jelit, jako środek zwiększający wydzielanie soku żołądkowego i żółci, niwelujący wzdęcia, pobudzający apetyt i przyspieszający trawienie.
⇒ Wyciągi z korzenia wykazują działanie obniżające napięcie mięśni gładkich.
⇒ Zewnętrznie surowce te stosuje się do kąpieli przeciwreumatycznych, a dzięki intensywnemu aromatowi, także relaksacyjnych.
⇒ Świeże lub suszone młode liście, albo kwitnące szczyty pędów, używane są jako przyprawa o przyjemnym, korzennym zapachu i gorzkim smaku.
⇒ Wraz z innymi ziołami służy do wyrobu wódek i win ziołowych.
UWAGA: Nie należy stosować w ciąży i podczas karmienia piersią.
***
Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.