
Olejarka abisyńska
Guizotia abyssinica (L.f.) Cass.
Olejarka abisyńska, zwana także murzynkiem i prosem murzyńskim. To wyprostowane, mocne, rozgałęzione, jednoroczne zioło, uprawiane ze względu na jadalny olej i nasiona. Jego uprawa pochodzi z wyżyn Etiopii i rozprzestrzeniła się na inne części Etiopii .
Nasiona przypominają nasiona słonecznika w kształcie, ale są mniejsze i czarne. Nosi dość gruby, przylegający płaszcz nasienny i można go przechowywać do roku bez pogorszenia jakości. Nasiona zawierają białka , olej i rozpuszczalne cukry .
Olejarka, jak sama nazwa wskazuje, zawiera dużo tłuszczu – około 30%, dlatego doskonale się nadaje do karmienia zziębniętych i głodnych ptaków. Nasiona są również wykorzystywane do spożycia przez ludzi w południowych częściach Indii, np. jako dodatek do chleba, również używane jako przyprawa w niektórych curry . W Etiopii napar z pieczonych i mielonych nasion, cukru i wody jest stosowany w leczeniu przeziębienia.