
Przetacznik leśny
Veronica officinalis L.
Inne nazwy: przetacznik lekarski, weronika, rocznik, potocznik, połonik, urocznik.
Czy wiesz, że... łacińska nazwa rośliny Veronica nadana została na cześć Swiętej Weroniki, która niosącemu krzyż Chrystusowi podała chustę do otarcia twarzy. |
Przetacznik, to bylina zimozielona z rodziny Babkowatych. Występuje w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Ameryce Północnej. W Polsce pospolita na całym terenie, jako roślina borów, lasów i pastwisk.
O przetaczniku wspominał urodzony w 23 r. n. e. pisarz i historyk rzymski, Pliniusz Starszy, w swoim dziele Historia naturalna.
Także w średniowieczu znano i stosowano tę roślinę w lecznictwie. Medycyna ludowa zalecała ją do przemywania ran, w wysypkach, jako środek wykrztuśny i przeciwbiegunkowy, poprawiający przemianę materii oraz składnik kuracji wiosennych.
Surowcem zielarskim jest ziele przetacznika zbierane w okresie kwitnienia.
Przetacznik leśny zawiera: glikozydy irydoidowe, kwasy fenolowe, glikozydy luteoliny i inne flawonoidy, saponiny triterpenowe, garbniki.
W tradycyjnej literaturze zielarskiej wskazuje się poniższe zastosowanie, które obecnie nie znajduje potwierdzenia naukowego:
⇒ Stosowanie naparów z przetacznika jako środka wykrztuśnego.
⇒ Herbatki z suszonego ziela przetacznika w zaburzeniach trawiennych i metabolicznych oraz chorobie wrzodowej żołądka.
⇒ Pomocniczo w dolegliwościach związanych z układem moczowym i funkcjonowaniem nerek.
⇒ Zewnętrznie przy schorzeniach skórnych. Wyciągi wodne tradycyjnie zaleca się do przemywania i okładów w przypadku schorzeń skóry, trudno gojących się ranach, owrzodzeniach, wysypkach, oparzeniach, jako dodatek do kąpieli przy świądzie skóry.
⇒ Wskazuje się zastosowanie naparów do irygacji w przypadku upławów.
⇒ Poleca się do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.
⇒ W homeopatii bywa wykorzystywany do produkcji preparatów na dolegliwości żółciowo-wątrobowe.
⇒ W niektórych krajach ziela używa się jako dodatku do sałatek.
⇒ Można zaparzać zamiast herbaty, jako smaczną, ziołową herbatkę jednorodną lub składnik mieszanek smakowych.
***
Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.