
Lucerna siewna
Medicago sativa L.
Rodzimy obszar występowania lucerny siewnej to Afryka Północna, znaczna część Azji i niemal cała Europa, ale rozprzestrzeniła się także na niektórych innych obszarach Afryki (Egipt, Afryka Południowa, Azory), w Australii i Nowej Zelandii, w Finlandii, w Ameryce Północnej i Południowej. Jest uprawiana w licznych rejonach świata.
Lucerna posiada właściwości lecznicze, które wykorzystywane były od lat w medycynie ludowej. Jej liście, zawierają znaczne ilości witamin oraz soli mineralnych: potasu, żelaza, wapnia i fosforu. Te dwa ostatnie składniki są bardzo pożyteczne dla kości i zębów rozwijającego się organizmu. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, lucerna ma działanie odtruwające i zapobiega nowotworom układu trawiennego. Może być stosowana z powodzeniem w zaburzeniach układu pokarmowego – wzdęciach, wrzodach, braku apetytu. Lucerna wspomaga wchłanianie i przyswajanie węglowodanów, białka, wapnia, żelaza i innych pierwiastków śladowych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia proces starzenia, zwiększa energię życiową, wydolność fizyczną, zapewnia lepszy sen. Wspomaga leczenie ostrego zapalenia pęcherza moczowego lub prostaty, zmniejsza bóle reumatyczne i wspomaga laktację.
Od niedawna jest używana również w celach spożywczych. Jej podkiełkowane nasiona nadają się do sałatek i na kanapki.
Ze względu na dużą zawartość białka lucerna jest ważną rośliną pastewną. Nadaje się na zielonkę, siano i na kiszonkę, wchodzi w skład wielu mieszanek traw pastewnych.
Z pól lucerny pozyskuje się doskonałej jakości miód.