
Czosnek askaloński
Allium ascalonicum L.
Nazywany także cebulą szalotką lub szalotką – gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu - Izrael, Jordania, Syria.
Cebula główna okryta fioletowymi łuskami i otoczona licznymi cebulami potomnymi. Odmiany uprawne mają także inną barwę łusek okrywających. Nazywane czasem potocznie "cebuloczosnek".
Roślina uprawiana jest na Wschodzie oraz w Europie od czasów wypraw krzyżowych, w Polsce rzadko. Czosnek askaloński jest też rośliną przyprawową popularną na południu Francji. Szalotki używane są głównie do sosów na bazie czerwonego wina. Szalotki Francuzi pieką lub gotują w małej ilości płynu, smażenie szalotek może spowodować ich zgorzknienie.
Jednym z najbardziej cennych składników zawartych w szalotce są flawonoidy (znajdziemy je zarówno w cebulach jak i w szczypiorze szalotki), które wzmacniają działanie witaminy C.
W szczypiorze jest też sporo witaminy C i z tego połączenia uzyskujemy naturalnego pochodzenia "rutinoskorbin", ceniony we wzmacnianiu odporności i leczeniu przeziębień. Flawonoidy wspomagają też układ krwionośny i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Roślina wieloletnia. Sadzi się wiosną, dojrzewa latem.