Dereń jadalny, właściwy
Cornus mas L.
Tworzy rozłożysty krzew lub małe drzewo. W zależności od formy wzrostu osiąga od 3 do 10 metrów wysokości. Kwitnie przed rozwojem liści, od marca do kwietnia.
Dereń jadalny jest szczególnie polecany do dekoracji ogrodów naturalistycznych i wiejskich. Nadaje się do tworzenia luźnych (nieformowanych) żywopłotów. Poza nalewkami, z owoców derenia sporządza się również dżemy, soki i marmolady.
Dereń jest bogatym źródłem witaminy C a także P i A. Owoce są skarbnicą żelaza. Czerwone odmiany derenia są bogatym źródłem antocyjanów (przeciwutleniaczy z grupy związków flawonowych i barwników).
Mogą być stosowane pomocniczo przy leczeniu anemii. Są także polecane kobietom, które zmagają się ze zbyt obfitymi miesiączkami. Stosowany też w dolegliwościach żołądkowych, gdyż działa przeciwzapalnie i ściągająco. Dereń działa moczopędnie, tzn. zwiększają wydalanie wody i sodu z moczem, a także przeciwzapalnie. Jako środek przeciwgorączkowy, na przeziębienie i podniesienie odporności organizmu. Słynna dereniówka jest traktowana także jako lek na podagrę.
Dereń ma także zastosowanie w kuchni, wykorzystywany do dżemów, konfitur, syropów, soków, likierów i nalewek.