Cynamon
Cinnamonum cassia
Cynamon czyli zmielona kora cynamonowca cejlońskiego, z którego za najcenniejsze uważa się aldehyd cynamonowy, który nadaje cynamonowi charakterystyczny zapach i wykazuje właściwości antynowotworowe, oraz epikatechinę, która razem z aldehydem może zapobiec rozwojowi chorób neurodegradayjnych i wspomóc ich leczenie. Poza tym cynamon należy do grupy termogeników, czyli substancji przyspieszających przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Cynamon jest także składnikiem mieszanek ziołowych oraz maści rozgrzewających, stosowanych w bólach reumatycznych i tych innego pochodzenia. Warto wiedzieć, że cynamon jest jednym ze składników tzw. maści tygrysiej, działającej przeciwbólowo. Wykazuje właściwości antybakteryjne a także, może być stosowany także jako środek insektobójczy oraz repelent, który zapobiega ukłuciom kleszczy i komarów. Poza tym wykorzystywany jest do produkcji kremów, perfum, nasączania chusteczek.