Kardamon
Elettaria cardamomum
Roślina dojrzewa przez około 3 lata. Następnie jej owoce można zbierać przez ponad 10 lat. Łodygi osiągają wysokość 2 – 3 metrów i to w nich znajdują się nasiona, wykorzystywane później, jako przyprawy. Dostępne są 2 rodzaje kardamonu – czarny, o dużych, brunatnych owocach i zielony z niewielkimi owocami. Kardamon czarny pochodzi Himalajów, a zielony z Indii i Sri Lanki. W Polsce dostępny jest głównie kardamon zielony.
Stosowany był już w starożytnej Grecji na problemy żołądkowe, takie jak wzdęcia, niestrawność i skurcze żołądka. Sprawdzony sposób m.in. na przeziębienie, cukrzycę, hiperlipidemią a także na potencję i odświeżenie oddechu.
Kardamon ma też właściwości odchudzające, a także wykorzystywany jest jako aromat perfum oraz składnik olejków eterycznych i pielęgnacyjnych.
Kardamon jest używany także w kuchniach całego świata. Obecnie razem z szafranem zalicza się do grupy najdroższych przypraw na świecie.