Kora dębu
Quercus cortex
Dąb w Polsce osiąga zwykle wysokość do 50 m i pierśnicę do 2 m. Kończy cykl wzrostowy w wieku 120–200 lat, dojrzałość rębną osiąga w wieku 120 lat, żyje przeciętnie 600–1000 lat.
Jest źródłem wielu ważnych składników, m.in. garbników, triterpenów, flawonoidów, kwasów fenolowych, żywic i soli mineralnych, przez co znajduje zastosowanie w łagodzeniu wielu dolegliwości.
Kora dębu ma przede wszystkim właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, ściągające i odkażające. Stosuje się ją na zmienioną chorobowo skórę, ale też w przypadku problemów z układem pokarmowym. Kora dębu znalazła też zastosowanie przy łagodzeniu wielu innych dolegliwości. Stosuje się ją m.in. w stanach zapalnych skóry, biegunkach, nadmiernej potliwości, przemywaniu, okładach, terapii ostrych stanów zapalnych hemoroidów oraz pomocniczo przy braku apetytu. Można ją stosować bezpośrednio na skórę i włosy, brać kąpiel z jej dodatkiem lub pić w formie wywarów.