
Kurkuma
Curcuma longa L.
Inne nazwy: ostryż długi, ostryż Zohary, kurkuma długa, ostryż indyjski, szafran indyjski.
Czy wiesz, że... kurkuma wykorzystywana jest w perfumiarstwie, w kompozycjach zapachowych o orientalnej nucie, oraz jako naturalny, żółty barwnik kosmetyków, tekstyliów oraz produktów spożywczych. |
Kurkuma, czyli tak na prawdę ostryż długi, należy do roślin z rodziny Imbirowatych. Roślina ta osiąga wysokość do 1 m i rośnie w formie prostej, wzniesionej i nierozgałęzionej łodygi.
Rośnie dziko w Indiach, a przez wzgląd na swoje szerokie zastosowanie, jest uprawiana w wielu krajach o klimacie tropikalnym.
Jest jedną z najbardziej znanych i cenionych roślin przyprawowych pochodzenia azjatyckiego. Wchodzi w skład mieszanki curry.
Kurkuma zawiera w swoim składzie substancję aktywną o nazwie: kurkumina. To właśnie ona w dużej mierze odpowiada za jej pomarańczowy kolor i wykazuje prozdrowotne działanie.
Surowcem leczniczym jest kłącze ostryżu długiego, parzone wrzątkiem, a następnie suszone.
Kłącze kurkumy zawiera: mieszanina kurkuminoidów (żółtych barwników), w tym kurkumina, desmetoksykurkumina, bis-desmesokurkumina, olejek eteryczny, skrobia, cukry, sole mineralne, kwas ferulowy.
⇒ Kurkuma wykazuje działanie żółciopędne i żółciotwórcze. Działa wspomagająco na miąższ wątroby i ułatwia przepływ żółci przez drogi żółciowe. Przeciwdziała powstawaniu kamieni żółciowch.
⇒ Działa także bakteriobójczo i przeciwzapalnie.
⇒ Kurkuma korzystnie wpływa na układ trawienny, przyspiesza metabolizm, a to przekłada się na szybszą redukcję wagi ciała.
⇒ Kurkumina jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki, są to komórki, które przyspieszają proces starzenia oraz mogą zwiększać ryzyko zachorowania na groźne choroby, w tym nowotwory.
⇒ Ponadto zawarta w roślinie kurkumina ogranicza rozwój adpipocytów (komórki tłuszczowe), a nawet pomaga w procesie apoptozy, czyli samozniszczeniu.
UWAGA: Kurkumy nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ ma ona wpływ na pracę macicy (działa pobudzająco), a to zwiększa ryzyko komplikacji lub nawet poronienia. Suplementów na bazie kurkumy powinny unikać również osoby cierpiące na kamicę żółciową, gdyż mogą one zwiększać ból. U cukrzyków z kolei kurkuma może znacznie obniżać poziom cukru we krwi. Przy dłuższym stosowaniu mogą wystąpić dolegliwości żołądkowe.
***
Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.