Kwiat muszkatołowy
Myristica fragrans Houtt.
Wiecznie zielone drzewo, dorastające do 10 m, o stożkowatej koronie. Nasiona muszkatołowca, określane nazwą gałka muszkatołowa i ich osnówki (w handlu nazywane kwiatem muszkatołowym lub macis) używane są jako przyprawy, a zawarty w nich olejek eteryczny stosowany jest w przemyśle spożywczym.
Kwiat muszkatołowy wyróżnia się wysoką odżywczością, jest również bogaty w białko, błonnik oraz beta-karoten. Ponadto, występują w nim takie witaminy jak A, B1, B2, B6 czy C. Innymi substancjami odżywczymi zawartymi w macis są bioskładniki takie jak: sód, potas, magnez, żelazo, wapń, cynk, miedź, selen i mangan.
W medycynie znalazła zastosowanie w zwalczaniu reumatyzmu oraz zaburzeń oskrzelowych. Wspomaga trawienie i wzmaga apetyt. Przynosi ulgę przy silnych wymiotach, rozwolnieniu, czy bólach reumatycznych. Jest też skutecznym lekarstwem pomagającym chorym na astmę. Ma właściwości pobudzające.
Kwiat muszkatołowy jest droższy od gałki nie tylko ze względu na swój bardziej subtelny smak, ale też i fakt, że zwyczajnie rzecz biorąc jest go znacznie mniej w jednym owocu muszkatołowca w porównaniu do gałki, którą otacza.