Opuncja figowa
Opuntia Mill.
Rodzaj Opuncja liczy obecnie ok. 150 gatunków. Są to rośliny wieloletnie zaliczane do kaktusów. Pochodzi z Meksyku i uprawiana jest w każdym kraju o ciepłym klimacie. Aztekowie uważali ją za świętą roślinę i wykorzystywali jako lek i pożywienie.
Ta pospolicie uprawiana roślina ma w sobie dużo błonnika i cennych składników. Jej unikalne właściwości powodują redukcję wagi i pozwalają zachować równowagę mineralną. Opuncja figowa jest źródłem witamin A, C,E, B1, B6, wapnia, magnezu, sodu, potasu, fosforu, żelaza i błonnika. Zawiera w swoim składzie cukry, kwasy organiczne (m. in. winowy, szczawiowy, bursztynowy), flawonoidy (kwercetyna, kemferol, narcyzyna, taxifolina), laktony, terpeny (m.in. lupenon), alkaloidy (meskulina, hordenina, tyramina) oraz betalainy.
Opuncja figowa wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne, neuroprotekcyjne, przeciwcukrzycowe, a nawet laktogenne.