Papryka słodka
capsicum annuum
Papryka pochodzi z Ameryki Północnej. Swoje właściwości zachowuje pod wpływem duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.
Skarbnica silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Cukry występują w postaci glukozy, fruktozy i sacharozy. Specyficzny smak nadaje papryce związek zwany kapsaicyną. Od ilości w owocach kapsaicyny zależy smak papryki mniej lub bardziej ostry.
Pobudza układ krążenia oraz wzmacnia odporność organizmu.
Nie zaleca się przeto stosowanie papryki w wypadku owrzodzenia żołądka i dwunastnicy, przy schorzeniach wątroby.