Pieprz czarny
Piper nigrum
Wywodzi się z Indii, jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej. Uprawia się go dla owoców (pestkowców), z których otrzymuje się znany pieprz przyprawowy. Tropikalne pnącze o drewniejących dolnych częściach. Osiąga do 15 m wysokości, zarówno pień jak i rozgałęzienia są zgrubiałe w węzłach. Kwitnie przez cały rok. Owocuje już w 2-5 roku uprawy przez następne 40 lat.
Naukowcy udowodnili, że pieprz wpływa na poprawę kondycji zdrowotnej organizmu, dzięki wierzchniej warstwy pieprzu – piperynie. Okazało się, że to właśnie ona ma silne właściwości lecznicze i odchudzające. Piperyna likwiduje tkankę tłuszczową oraz skutecznie wzmacnia układ odpornościowy. Co więcej, piperyna zakłóca aktywność genów odpowiedzialnych za tworzenie się nowych komórek tłuszczowych.