Pomarańcza
Citrus sinensis (L.)
Pomarańcze pochodzą z południowych Chin i południowej Azji.
Pomarańcze są świetnym źródłem przede wszystkim witaminy C, ale również dobrym źródłem beta karotenu, witamin: B1, B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i minerałów jak również źródło fitozwiązków, bioflawonoidów, błonnika pokarmowego, kwasów organicznych, olejków eterycznych, terpenów.
Witamina C, która jest najbardziej cenionym składnikiem pomarańczy jako przeciwutleniacz, minimalizuje objawy stresu, a także chroni przed nowotworami. Wpływa też na kontrolę ciśnienia krwi. Codzienne odpowiednie dostarczanie witaminy C zawartej m.in w pomarańczach bardzo dobrze chroni przed chorobami serca i działa na poprawę ogólnego funkcjonowania organizmu.
Z kwiatu pomarańczy sporządzano wodę i zalecano jako środek przeciwpotowy, a także przeciwkrwotoczny. Rzymianie używali wody pomarańczowej w przypadku kaca i niestrawności żołądkowej.
W kosmetyce wykorzystuje się jego właściwości odmładzające, napinające i odżywiające skórę suchą i mieszaną. Olejek wykorzystuje się również w przemyśle perfumeryjnym w ekskluzywnych perfumach, jak również w przemyśle cukierniczym i przy wyrobie alkoholi.
Z jednego drzewa pomarańczy można zebrać do 1000 owoców rocznie zapewniając zbiory nawet przez 80 lat.