Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Inne
obrazek

Pomarańcza

Citrus sinensis (L.)

Pomarańcze pochodzą z południowych Chin i południowej Azji. 

Pomarańcze są świetnym źródłem przede wszystkim witaminy C, ale również dobrym źródłem beta karotenu, witamin: B1, B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i minerałów jak również źródło fitozwiązków, bioflawonoidów, błonnika pokarmowego, kwasów organicznych, olejków eterycznych, terpenów.

Witamina C, która jest najbardziej cenionym składnikiem pomarańczy jako przeciwutleniacz, minimalizuje objawy stresu, a także chroni przed nowotworami. Wpływa też na kontrolę ciśnienia krwi. Codzienne odpowiednie dostarczanie witaminy C zawartej m.in w pomarańczach bardzo dobrze chroni przed chorobami serca i działa na poprawę ogólnego funkcjonowania organizmu. 

Z kwiatu pomarańczy sporządzano wodę i zalecano jako środek przeciwpotowy, a także przeciwkrwotoczny. Rzymianie używali wody pomarańczowej w przypadku kaca i niestrawności żołądkowej. 

W kosmetyce wykorzystuje się jego właściwości odmładzające, napinające i odżywiające skórę suchą i mieszaną. Olejek wykorzystuje się również w przemyśle perfumeryjnym w ekskluzywnych perfumach, jak również w przemyśle cukierniczym i przy wyrobie alkoholi.

Z jednego drzewa pomarańczy można zebrać do 1000 owoców rocznie zapewniając zbiory nawet przez 80 lat.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca