Pszenica orkisz
Triticum spelta L.
Inne nazwy: szpelc lub orkisz
Popularna w średniowieczu, obecnie rzadko uprawiana. Uchodzi ona za zdrowszą odmianę pszenicy zwyczajnej. Szczególnie rozpowszechniona w południowo-zachodnich Niemczech oraz w Szwajcarii. Jej uprawy znajdują się także w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
Pszenica orkisz należy do upraw ekologicznych. Wartość odżywcza orkiszu jest bardzo wysoka. Zawiera ona wszystkie podstawowe składniki odżywcze potrzebne człowiekowi, takie jak sacharydy, białka, tłuszcze, witaminy oraz substancje mineralne. Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego oraz zawiera też łatwiej przyswajalny gluten.
Orkisz nie tylko reguluje nasz metabolizm ale i pomaga w produkcji hormonów, budowaniu silniejszych kości, polepsza krążenie, wspomaga system odpornościowy, trawienny, obniża poziom cukru we krwi oraz poziom cholesterolu.