Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Inne
obrazek

Rzepak

Brassica napus var. napus

Wiele krajach o umiarkowanym klimacie, położonych głównie na półkuli północnej, wytwarza się surowiec rzepaku, przeznaczony do produkcji oleju. Można takie uprawy spotkać zarówno w Ameryce, Azji, jak i Europie.

Warto również wiedzieć, że wśród roślinnych olejów w produkcji masowej tylko olej słonecznikowy posiada wyższą zawartość tłuszczów jednonienasyconych. Bardzo ważny dla zachowania zdrowia tłuszcz roślinny to przede wszystkim zawarte w oleju rzepakowym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie linolowy omega-6 oraz linolenowy omega-3. 

Olej wpływa m.in. na polepszenie kondycji serca, obniżenie złego cholesterolu, skuteczną ochronę skóry, zwiększenie zasobów energii, wzmocnienie ścianek komórkowych, zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka, zapobieganie cukrzycy i utrzymanie sprawności umysłowej na wysokim poziomie. Olej rzepakowy jest jadalnym składnikiem pochodzenia roślinnego, który uzyskiwany jest z niektórych odmian rzepaku. 

W Polsce, najbardziej rozpoznawalnym zastosowaniem oleju rzepakowego jest niewątpliwie kuchnia, w której służy najczęściej do smażenia i pieczenia potraw.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca