Skorzonera
Scorzonera hispanica
Inne nazwy: wężymord, czarny korzeń, czarne korzonki, zimowe szparagi
Pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji. Jest uprawiany w niektórych krajach świata. Roślina dwuletnia. Korzeń spichrzowy wydzielający sok mleczny jest jadalny, w smaku przypomina szparagi, jednak smak jest mniej delikatny. Jest bardzo sycący i nie posiada włókien. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, C oraz kwas nikotynowy. Rośnie w klimacie umiarkowanym, sadzony wiosną dojrzewa w listopadzie.
Do spożycia nadaje się Scorzonera hispanica hodowana w krajach południowej Europy. Dawniej roślinę tę uważano za antidotum na jad żmii, stąd jej przydomek – wężymord. Polecany w dolegliwościach trawiennych, a także na nadciśnienie, obniżenie poziomu cukru i cholesterolu, wyczerpanie psychiczne, oczyszczenie organizmu z toksyn i odchudzanie. Wszystko głównie dzięki jednemu składnikowi - inulinie.