Sól morska
Uzyskiwana poprzez odparowywanie słonych zbiorników wodnych – mórz lub jezior.
Sól morska, zarówno jak sól kuchenna mają taki sam wpływ na zdrowie poprzez zbliżoną zawartość sodu, która wynosi ok. 40%. Różnią się sposobem uzyskiwania, a nawet smakiem, zapachem, co wynika z rozmaitej zawartości mikro- i makroelementów.
Oprócz oczywistego stosowania w kuchni, używamy jej również w kosmetologii, jak i w połączeniu z wodą, octem czy sokiem z cytryny w domu.
Sód obecny w soli w nadmiernej ilości zatrzymuje wodę w organizmie, co jest przyczyną nadciśnienia, które jest bardzo groźne dla zdrowia człowieka. Może przez to doprowadzić do zawału serca lub udaru mózgu.
Sól jest potrzebna do prawidłowego skurczu mięśni, stymulacji nerwów, a także do prawidłowego funkcjonowania nadnerczy. Chlorek zawarty w soli wspomaga produkcję kwasów trawiących białka oraz enzymów trawiących węglowodany.