Sosna pączki
Pinus sylvestris L.
Najcenniejszym surowcem są pączki zbierane z szczytów młodych drzewek, powinno się je zbierać z drzew przeznaczonych do wycinki. Świeże pączki suszymy w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym i przewiewnym (służą one do sporządzania naparu) lub wykorzystujemy do przygotowania syropu lub nalewki.
Pączki sosny mają działanie m.in. przeciwbakteryjne, wykrztuśne i lekko moczopędne. Pomagają również także w trakcie leczenia nieżytów górnych dróg oddechowych, problemów żołądkowych, nieżytach jelita oraz dróg moczowych. W roślinie tej znajdziemy mnóstwo cennych składników: garbniki, witaminę C, olejek eteryczny, kwas sapinowy, koniferol, koniferynę, kwas ceropinowy, kwas pinitaninowy, flawanony, żywicę. Wyciągi z pączków sosny stają się coraz popularniejsze bowiem osuszają oskrzela, udrożniają drogi oddechowe, ułatwiają oddychanie, ułatwiają usunięcie wydzieliny śluzowej, pomagają w krążeniu krwi, pomagają zwalczyć gorączkę, zwiększają wydzielanie potu oraz moczu i rozgrzewają. Mają też bardzo dobry wpływ na układ żółciowy, bowiem działają na niego rozkurczowo i żółciopędnie.