Werbena cytrynowa
Aloysia citrodora
Inna nazwa: lippia trójlistna, miłowonka trójlistna.
Czy wiesz, że... zanim poznano lecznicze właściwości werbeny cytrynowej, wykorzystywano ją do tworzenia perfum. |
Wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie jest szeroko stosowana, szczególnie ze względu na jej właściwości lecznicze. Obecnie, powszechnie uprawiana jest we Francji, Algierii czy Chinach.
Werbena cytrynowa to zioło uniwersalne, stosowane zarówno w kuchni jak i w lecznictwie czy przemyśle kosmetycznym. Cechuje ją cytrynowy zapach oraz smak, dający charakterystyczne uczucie odświeżenia.
Surowcem zielarskim jest ziele werbeny cytrynowej.
Ziele werbeny cytrynowej zawiera: flawonoidy, glikozydy, lignany, fenolokwasy, triterpeny.
⇒ Wyciągi z werbeny cytrynowej wykazują działanie rozkurczowe i przeciwzapalne.
⇒ Werbena cytrynowa działa relaksująco i uspokajająco, stosowana pod postacią naparów do picia, składnika wyciszających mieszanek kąpielowych czy mieszanek zapachowych.
⇒ Udowodniono również, iż łagodzi migreny, nerwobóle oraz mdłości.
⇒ Wpływa na leczenie problemów trawiennych.
⇒ Suszone ziele werbeny to częsty składnik mieszanek potpourri i aromatyzowanych saszetek do szaf, a razem z lawendą i chmielem jest używana do napełniania tzw. poduszek ziołowych sprowadzających dobry sen, a także do aromatyzowania papieru, atramentu czy świec.
UWAGA: Wyciągi z werbeny cytrynowej mogą wywoływać skurcze macicy, dlatego są niewskazane w okresie ciąży.
***
Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.