Yerba mate
ilex paraguariensis
Rośnie w Paragwaju, Urugwaju, północnej Argentynie oraz południowej Brazylii. Roślinę trudno wyhodować w innych rejonach świata.
Herbata z liści ostrokrzewu paragwajskiego, czyli yerba mate, jest bogatym źródłem guarany (kofeiny), kwasu chlorogenowego (tego samego, który jest w zielonej kawie), licznych minerałów i witamin (A, B1, B2, C, E) oraz antyoksydantów. Już kilka łyków napoju powoduje uczucie sytości, zmniejsza apetyt i przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm aktywniej spala tłuszcz. Ponadto yerba mate usuwa zmęczenie, poprawia koncentrację i sprawność psychofizyczną. To doskonała alternatywa dla kawy. Yerba mate zawiera znaczne ilości przeciwutleniaczy (więcej niż zielona herbata i czerwone wino). Napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego wykazuje działanie ochronne przed uszkodzeniami DNA. Powoduje też inhibicję oksydacji LDL, przez co hamuje rozwój miażdżycy.