Hyzop lekarski
Hyssopus officinalis L
Inne nazwy: izop, Józefek
Czy wiesz, że... hyzop znany był już w starożytności. Sporządzano z niego kropidła używane do święcenia domostw. W wielu krajach uważano go za roślinę świętą, posiadającą właściwości oczyszczające, symbol spokoju i łagodzenia agresji. |
Hyzop lekarski, to roślina wieloletnia, pochodząca z regionu śródziemnomorskiego i Azji środkowej, gdzie rośnie na wapiennych, słonecznych stokach.
Do Polski dotarł dopiero w XVI wieku, przywieziony przez benedyktynów i cystersów, którzy sadzili go w przyklasztornych ogrodach.
Uważano, że herbata z hyzopu, z dodatkiem miodu, wzmacnia żołądek i piersi. Młode, ulistnione, kwitnące pędy smażono na tłuszczu i spożywano, jako lek poprawiający trawienie. Starsze kobiety wkładały świeże gałązki hyzopu między kartki książeczek do nabożeństwa, by swym zapachem orzeźwiał je podczas modlitwy.
Zastosowanie:
⇒ Obecnie hyzop używany jest jako lek wykrztuśny, żołądkowy, przeciwpotny, ściągający i przeciwrobaczy.
⇒ W kuchni świeże lub wysuszone ziele stosowane jest jako przyprawa do sałat, surówek, mięs, zupy fasolowej i ziemniaczanej.
⇒ Olejek hyzopowy dodawany jest do likierów nadając im pikantno–gorzkawy smak.
⇒ Hyzop jest rośliną miododajną, a z uwagi na małe wymagania glebowe polecany jest do nasadzeń w ogródkach pszczelarskich, a także na rabatach i w ogródkach skalnych przez wzgląd na swoje walory ozdobne.