Kłosowiec fenkułowy
Agastache foeniculum (Pursh) Kuntze
Krótkotrwała bylina pochodząca z Ameryki Północnej, gdzie uchodzi za jedną z najlepszych roślin miododajnych. Wśród pszczelarzy uprawiany pod nazwą lofant.
Zielekłosowca ma liczne zastosowania lecznicze, uelastycznia naczynia krwionośne, pośrednio wpływając regulująco na pracę serca. Preparaty z lofantu stosuje się również dla wzmocnienia odpornościowo-biologicznego organizmu. Jest też szeroko stosowany przy inhalacjach, kąpielach leczniczych dla dzieci i ludzi starszych, pozytywne rezultaty daje przy leczeniu chorób skórnych wywołanych grzybicą. Napar z ziela kłosowca (2 łyżeczki od herbaty wysuszonych kwiatów zalanych szklanką wrzątku) wpływa uspokajająco na organizm, a wypity wieczorem poprawia sen.
Ziele lofantu jest niezwykle aromatyczne; pachnie anyżem. Ma zastosowanie w perfumerii i w produkcji mydła, może też służyć do aromatyzowania ciasta i kisielu.
Wydajność miododajna 600 kg/ha, pyłkowa 160 kg/ha. Miód z kłosowca jest przejrzysty, ze złocistym odcieniem, bardzo przyjemny w smaku i wartościowy.